10 handige tips en weetjes als u muziek op uw bruiloft wilt boeken

Muziek op de dag waarop jullie gaan trouwen, een belangrijk onderdeel van deze bijzondere dag! Veel aanstaande bruidsparen onderschatten de invloed van een leuke muzikale invulling van hun trouwdag. Wij hebben een aantal handige tips, tricks en to-do’s op een rijtje gezet. Zo weet je waar je op moet letten als je muziek gaan regelen voor jullie trouwdag.

Tip 1: De dag is meer dan het avondfeest
Denk goed na over het programma van jullie huwelijksdag. Welke momenten lenen zich goed voor muziek? Op welke momenten hoeven we juist even geen muziek? Momenten waarop muziek vaak wordt ingezet: de ceremonie, de borrel hierna, het diner en het avondfeest.

Tip 2: De trouwceremonie
Hoewel op veel ceremonies geen live muziek is, is dit juist een van de allermooiste momenten om live muziek in te zetten. Meestal is een kleine samenstelling hiervoor het meest geschikt, zoals; een live zanger(es) met pianist/gitaar, een violist of een klassiek ensemble. Veel muzikanten bieden de mogelijkheid om verzoeknummers in te studeren. Zo wordt de huwelijksceremonie erg persoonlijk en meer memorabel. Dit is voor de gasten ook veel leuker en je betrekt hen bij jullie liefdesverhaal.

Tip 3: Muziek op de receptie, borrel en diner
Meestal is er na de ceremonie een gezellige borrel, waarbij er geproost wordt en de taart aangesneden wordt. Hierna volgt vaak een diner. Het boeken van live muziek op deze momenten gedurende het trouwprogramma kan alles net wat feestelijker maken. Omdat het doel van dit feestelijke moment meestal ‘gezellig borrelen en kletsen’ is, is het aan te raden om de muziek wat meer op de achtergrond te houden. Een jazzband, pianist of zanger-gitarist hiervoor erg geschikt.

Tip 4: Een feestband op jullie huwelijk
Een bruiloft band is een feestelijke afsluiter van de dag. Het voordeel van live muziek is dat er veel interactie met de gasten is en ‘er fysiek echt wat staat’. Een band neemt echter ook meer ruimte in beslag en is vaak kostbaarder dan een deejay. Het live-element verhoogt echter de beleving en is voor veel mensen charmanter dan een DJ. Leuke type bands zijn bijvoorbeeld een coverband, zoals Koest (www.koest-online.nl).

Tip 5: Een DJ op uw bruiloftsfeest
Een bruiloft dj heeft vaak meer muzikale flexibiliteit dan een band, speelt altijd door en neemt minder ruimte in beslag. Daarnaast is een dj-show vaak voordeliger dan een band. Een combinatie met een live muzikant, zoals een saxofonist of zangeres maakt het optreden ook een stuk interactiever en geeft net dat extra’s voor jullie trouwfeest!

Tip 6: Doorgang van de muziek
Wat als er, door overmacht, geen mogelijkheid is voor de muzikanten om te komen spelen? Zorg dan voor een back-up. Bespreek dit met de muzikanten die je boekt. Een goede band heeft vaak meerdere back-up opties beschikbaar.

Tip 7: Techniek
Let er op dat er vaak techniek nodig is, zoals licht, geluid en soms ook een podium. Dit komt ieder optreden ten goede. Laat dit door een professionele partij verzorgen, of laat het de muzikanten zelf meenemen. Zonder degelijke apparatuur is een goede verzorging van live muziek erg lastig.

Tip 8: Het is jullie trouwdag, maar er zijn ook gasten
De keuze van live muziek is altijd persoonlijk en er is hierin geen ‘goed’ of ‘slecht’. Ga uiteraard voor opties die jullie aanspreken, maar denk ook aan je gasten. Mede daarom zijn bands of dj’s die allround repertoire spelen erg geschikt voor huwelijksfeesten. Zo is er voor ieder wat wils.

www.koest-online.nl

Tip 9: Overleg met de locatie
Vaak hebben locaties best wat vereisten omtrent live muziek. Houdt rekening met het volgende:
– Is het feest op de begane grond? Zo nee: is er dan een goederenlift?
– Is de locatie goed bereikbaar? Bij historische locaties heb je vaak slechte parkeergelegenheid of grindpaden
– Is er een geluidslimiet vanuit de locatie?
Bespreek dit van tevoren zodat je op de dag zelf niet voor verrassingen komt te staan

Tip 10: Referenties
Kijk altijd naar referenties. Heb je de muzikant al eens eerder zien spelen? Kan je ergens aanbevelingen zien? Is er ergens een bepaalde garantie voor de kwaliteit? Een goede ervaring van iemand, of een goed boekingskantoor, kan veel zekerheid bieden over de kwaliteit van muziek op jullie bruiloft.

We hopen dat deze tips jullie helpen. Mochten jullie nog vragen hebben neem gerust contact met ons op.

CONTACT - INFORMATIE